Tarihçe

Mobilyacı İş Adamları Derneğimiz, Trabzon’da faaliyet gösteren mobilya, dekorasyon, halı ve yan sektör mensubu sanayici ve iş adamlarının mesleki birlik ve beraberliğini sağlamak, sektörün sorunlarının birlikte aşılması,  söz konusu sektörlerin sanayi ve hizmet kesiminin rekabet gücünün arttırılmasını hedefleyerek ulusal ve uluslararası platformda kalıcı bir yer kazanmalarına imkân vermek, mesleki disiplin, etik ve kalite kriterlerine teminat vazifesi görerek mesleğe ve meslektaşlara toplum önünde saygınlık kazandırmak ve yüceltmek amacı ile 15 Ağustos 2013 tarihinde kurulmuştur.  
Bu amaçlarla kurulan derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığına Alper Bektaş seçilmiştir.
Yönetim Kurulu göreve başladığı günden itibaren, ortak hedeflere ancak işbirliği ve güç birliği yaparak ulaşılabileceği gerçeğinden yola çıkarak, birçok kurum ve kuruluş ziyareti yapmıştır. Sektör sorunlarını ilgili kurumlara iletmiş ve çözümler aramıştır.
Bu noktada, dönem Valileri ziyaret edilmiştir. Belediye Başkanları, Kaymakamlar ile kamu kurum müdürleri de ziyaret edilmiştir. Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ziyaret edilmiş, Sivil Toplum Kuruluşları da ziyaret listelerine dahil edilmiştir.
Mesleki gelişim amaçlı kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlenmiştir.
2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıları içerisinde, İş-Kur tarafından düzenlenen, İstihdam Kariyer ve Girişimcilik etkinliklerinde stant açılmıştır. 100‘lerce özgeçmiş toplanmıştır. MOBİAD üyeleri için bir havuz oluşturularak, eleman ihtiyaçları buradan karşılanmıştır.
2014 yılında, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na yazmış olduğumuz Teknik Destek Kapsamındaki 12.500 TL’lik projenin başarılı bulunması neticesinde 80 saatlik autocad ve 3ds max eğitimleri MOBİAD üyelerine ücretsiz verilmiştir.
2014 yılında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na yazmış olduğumuz Doğrudan Faaliyet Desteği Kapsamındaki 50.000 TL’lik projenin başarılı bulunması neticesinde 11 MOBİAD üyesi ile Çin’e gidilmiştir. Çin Mobilya Çarşısı, Çin Mobilya Fuarı, İkili iş görüşmeleri şeklinde yoğun bir seyahat programı gerçekleştirilmiştir.
Trabzon- Mobilya Sektöründeki Kalifiye Eleman Sorununa Çare Olabilmek İçin Mesleki Eğitimler Projesi
İçişleri Bakanlığına yazdığımız 83.990 TL bütçeli, “TRABZON- MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİ KALİFİYE ELEMAN SORUNUNA ÇARE OLABİLMEK İÇİN MESLEKİ EĞİTİMLER” projemizin faaliyetlerine 2014 Eylül ayında başladık.
Projemiz ile mobilya sektörünün ihtiyacı olan, mobilya döşeme imalatçısı ve mobilya döşeme dikiş alanlarında eğitimler vererek vasıflı işgücü oluşturmak, bölgesel kalkınmayı, istihdamı ve sektörel rekabeti desteklemek, bölge kapsamında yeni iş konuları oluşturarak gelir getirici faaliyetlerin arttırılmasını sağlamak amaçlanmıştır.
Proje kapsamında Mobilya Döşeme İmalatçısı Eğitimi, Mobilya Döşeme Dikiş Elemanı Eğitimi, AutoCAD eğitimi yanı sıra İş sağlığı ve iş güvenliği semineri, Zaman Yönetimi Semineri, Girişimcilik Semineri gibi verimli ve etkin eğitimler verildi. Trabzon’daki mobilya fabrikalarına ziyaretler yapılarak öğrencilere staj yapma olanağı sunulmuştur.
Toplamda 10 aya yakın süren projemizde, 16 öğrenci eğitim almıştır. Eğitimler sonucu öğrencilerimize fabrikalarda iş fırsatları verildi.
2015 yılında da MOBİAD üyeleri ve çalışanları için  2 ay süren ücretsiz Autocad kursu verilmiştir.
Doğu Karadeniz Mobilya Sektörünün Uluslararası Platformda Bilinçli Rekabetinin Güçlendirilmesi”
Mobilyacı İş Adamları Derneğimiz ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğimiz ile ortak işbirliği içerisinde "mobilya” sektörümüzün ihracata hazır hale getirilerek uluslararası pazarlarda rekabet gücünün geliştirilmesi ile ilgili olarak hazırlamış olduğumuz “Doğu Karadeniz Mobilya Sektörünün Uluslararası Platformda Bilinçli Rekabetinin Güçlendirilmesi” adlı projemiz,  Ekonomi Bakanlığımız tarafından kabul edilmiştir. Projemiz kapsamında 3 Milyon ABD Doları civarında destek alacağız.
Toplam 22 firmanın dahil olduğu ve 3 yıl sürecek söz konusu proje kapsamında, önce projeye dahil olan firmalar bir ihtiyaç analizi aşamasından geçmiştir. Ortaya çıkan eğitim ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli dallarda ve ağırlıklı olarak da uluslararası ticaret, tasarım ve markalaşma alanlarında eğitim programları uygulanmıştır.
Sonrasında da hedef pazarlara yönelik ticaret heyetleri fuar katılımları organize edilmiştir.
Şinik OSB için fizibilite hazırlığı
Şinik OSB bölgesinde yer sahibi olmak isteyen üyelerimiz için bölgeyi defalarca gezdik. 12 üyemiz için fizibilite çalışması hazırladık.  Üyelerimizin yer sahibi olmasına vesile olduk.
Girişimcilik kursu projesi
Toplam 30 kişinin katıldığı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenledik.
Mülakatlar ile 30 kişinin seçimini gerçekleştirdik. 9 günlük eğitim sonucunda, sertifika töreni ile katılımcılara belgeleri takdim ettik.
Mobilya şehri projemiz
Kurulduğumuz ilk günden beri, Trabzon’da bir “MOBİLYA KENT” yapmak istemekteyiz. Mobilya Kent Projesi Trabzon`da mobilyanın gelişimi ve istihdamı açısından önemli olduğu kadar pazarın gelişimi, ihracat hedeflerimize ulaşmak içinde çok önemlidir.
Sayın bakanımız Süleyman SOYLU ve TOKİ başkanımız Ergün TURAN’ı makamlarında ziyaret ettik. MOBİLYA KENT projemizi anlattık. AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ile birlikte Kayseri-Erciyes Mobilya Kent’i ziyaret ettik.
Dönemin Trabzon Valisi, dönemin Milletvekillerinin, yanı sıra İlçe Belediye Başkanları, İlçe Kaymakamları, Trabzon’daki Büyükelçiler, STK Temsilcileri, Trabzon Ticaret Odası Temsilcileri  ile çok sayıda iş adamı, iş kadını ve MOBİAD üyelerinin katıldığı yüzlerce kişi ile MOBİLYA KENT Lansman toplantısı gerçekleştirdik.
MOBİAD üyelerimiz ile istişare ve bilgilendirme amaçlı her ay, genel üye toplantısı gerçekleştirmekteyiz.
Genel üye toplantılarımıza İhracatçılar Birliği, Kosgeb, TKDK ve İşkur gibi kurumlardan uzman kişiler katılarak, hibeler ve destekler hakkında bilgilendirmeler yapmıştır. Kişisel Gelişim uzmanları ve satış- pazarlama uzmanları ise seminerler vermiştir.
MOBİAD üyelerimiz için Muhasebe kursu açarak alanında uzman Mali Müşavirimiz ile her hafta üyelerimize eğitim vermiştir.
MOBİAD önderliğinde, KTÜ Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü kültürel etkinlikleri kapsamında geleneksel olarak düzenlenen tasarım buluşmalarının dördüncüsü 28-29 Nisan 2016 tarihleri arasında Tanju ÖZELGİN ve Adnan SERBEST’in katılımları ile düzenlenmiştir. Atölye çalışmaları yapılmıştır.
 
100’E YAKIN ÜYEMİZ BULUNMAKTADIR.
Üyelerimizi sık sık ziyaret ederek, sorunlarını dinliyor, bu sorunlara çözümler arıyoruz. Dernek faaliyetlerimiz hakkında bilgiler veriyoruz. Ayrıca 3 yılı aşkın süredir, her hafta yönetim kurulu toplantısı yaptık.