Bahçe Mobilyası Projesi / MOBİAD’dan 10.000 kişiye istihdam sağlayacak dev proje

Dünya’da ve Türkiye’de dış mekân (outdoor) mobilyaları kategorisinde önde gelen alt katmanlardan biri olan bahçe mobilyaları üretimi farklı nedenlerden dolayı maalesef ülkemizde ihtiyaç duyulan miktarın çok altında yer almaktadır.  Beş altı yıl öncesine kadar masif ahşapta dâhil olmak üzere metalden, plastikten mamul bahçe mobilyalarında da ciddi üretimi olan ülkemiz mobilya sektörü özellikle Çin ile kategorize edilen uzak doğu menşeli ithalata karşı koymakta güçlük çekmektedir. Özellikle rattan olarak kategorize ettiğimiz metal kasnak üzerine örgü tekniği kullanılarak yapılan, üretim aşamasının büyük bölümünün insan gücü ile gerçekleştirildiği bahçe mobilyalarının tamamı uzak doğudan ithal edilmektedir.
Bu gerçekler ve gerekçeler ışığında, iç pazarda en çok ithal ettiği ürünlerin başında gelen bahçe mobilyaları ithalata göre ihracat oranı daha fazla olan mobilya sektörümüzün büyümesinin önünde engel teşkil ediyor. Özellikle cari açık konusunda sektör olarak çözüm bulunması gereken konuların başında yer alıyor. 2014 yılı dış ticaret verilerine göre, Türkiye’nin rattan bahçe mobilyaları kategorisinde yapmış olduğu toptan bazda ihracat 200.000.000 Euro’nu üzerinde. Bu yıl gerçekleştirilen vergi oranında ki değişiklikle beraber ithal ürünlerde %50 oranında yapılan artış, bu rakamı 300.000.000 Euro’ya taşıyacak.
MOBİAD olarak Bahçe Mobilyaları üretimi ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda ilginç sonuçlar ve çözümler elde ettik. Özellikle rattan kategorisi ürünlerde kullanılan örgü tekniğinin bölgemizde de yıllardır farklı ürünlerin imalatında başarı ile uygulandığını gördük. Tamda bu noktada özellikle Trabzonlu hanımların telkari ve hasır örme konusunda ki bilgi, beceri ve ustalıklarının rattan üretimine uyarlanabileceği kanaatine vardık. Hali hazırda böyle bir potansiyelin olması, bahçe mobilyaları kategorisinde öncelikle bölgemizi, sonra da ülkemizi üretim merkezi konumuna getirebilir.
Sadece iç pazarda ki ihtiyaca yönelik bir üretim hedefi baz alındığında, ilk tahminlerimize göre 10.000 kişiye istihdam olanağı sağlanacak ve her yıl ‘’1 Milyar TL’’büyüklüğünde bir sermaye Türkiye’nin kasasında kalabilecektir.
Projenin sektörümüze ve bölge ekonomisine sağlayacağı katkıları düşünerek MOBİAD olarak gereken alt yapı çalışmalarını sürdürmekteyiz. Gelişmeleri yakın zamanda sizlerle paylaşacağız.
Tüm Projeler